Izbor

Hladno je i kao da će kiša. Duva neka vetruština koja se trudi da mi ohladi sećanja. A ja stojim i čekam…
Uzimam papir za duvan iz džepa. Vadim duvan iz kesice i stavljam prstohvat duvana na taj papir. Pažljivo obmotavam duvan papirom i trudim se da napravim koliko-toliko pravilnu cigaretu. Trebaće mi vremena da to izvedem…
Razmišljam nesvesno o prošlosti koja je izbledela. Kao, trudim se da povratim nekakve boje na tu sliku što je bila nekad, ali… godine iskustva čine svoje, te uspevam u tome da moje delo liči na original. Mislim na cigaretu. Jezikom prelazim preko dela na kome je neka vrsta lepka postavljena na papir, i uspešno smotavam tubu duvana. Podižem je na visinu očiju držeći je palcem i kažiprstom leve ruke da bih još jednom proverio njen izgled. Izgleda zadovoljavajuće. Stavljam cigaretu između usana i palim je uvlačeći prvi dim duboko u pluća kao da mi od toga zavisi život.

Sada mogu da je čekam mirnije. Nestrpljenje je nestajalo sa svakim izdahom duvanskog dima. Stanje tihe obamrlosti osećaja vremena će potrajati kratko. Srećom, imam još duvana i cigaret-papira, tako da neugodnost čekanja mogu ublažavati povremeno.
Kažu da pušenje ubija polako. Mene tako ubija čekanje, a pušenje mi nekako dođe kao prva pomoć. Znam da zvuči glupo a ja ne tvrdim da sam pametan. Pri izboru  da li da mi se kidaju živci ili pluća biram ovo drugo.
Bolje je za sve.

4 thoughts on “Izbor

  1. Znam tam osećaj, ali kasnije sam skontao da treba poneti samo jednu cigaretu, (ili jedan papir…). Ni ja ne trvdim da sam pametan, ali duže od jedne cigarete ne čekam! 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.