Šta je život bez strasti

20180917_131811

Dugo su pričali i onda je čuo:“… i bolje mi je da nisam sa tobom a da imam mir, nego…“

Ostao je zatečen. Nije mislio da to može da čuje od nje. Ona je otišla a on je ostao. Noćima nije spavao. Tražio je način da opstane. A onda je, na poleđini nekog starog kalendara, na stranici meseca marta, napisao ono što je hteo da joj kaže a nije imao prilike više.

„Reći ću ti ovo, jer želim da saznaš još nešto o meni.

Život bez strasti i nije život. To je ravna linija na monitoru otkucaja srca. To je odbacivanje onih najlepših darova koje imamo. To je odustajanje od uzdaha punih ljubavi, odlaženje od osmeha punih sreće, satiranje onog što te gura napred kroz sve nedaće, satiranje nade.

To je, takođe, i kad ti uši pocrvene od besa pa hoćeš da pukneš, kad ti srce zalupa tako snažno da ti se čini da će da pobegne ne bi li se negde sakrilo od bola koji nadolazi, kad suze naviru na oči a ti ih ne možeš zadržati…

A ipak, to jeste život. Svi ti osećaji definišu naše postojanje. Bez njih i ne postojimo stvarno. Više smo kao korov koji smeta cveću na livadi života.

Sva ta strast koju osećaš dok tvoje srce plamti je ono što hrani tvoju dušu koja stremi ka večnosti, ona je pokreće i stvara novu energiju koja uobličuje ovaj naš svet, ona stvara čuda. I kad osećaš ljutnju, odvratnost, tugu, i kad osećaš sreću, ljubav, ushićenost, ti daješ svojoj savršenoj duši da uradi nešto,da stvori nešto, da doprinese, da podari svetu dar nade. Bez strasti toga nema.

Ravnica je lepa, ali kažu i depresivna. Brda, planine, doline, kanjoni, vijugave reke koje seku pejzaž, paleta boja koje se razlivaju po toj slici su ono od čega zastaje dah u grudima a oči se šire.

Ti biraš mir. Ja biram strast.

Ja ću da te volim iako te nemam. Patiću što si otišla. U svakom dahu osećaću bol. Pustiću suze da mi kvase staze. Pustiću život da mi crta po licu bore i ponosiću se što su tu. Jer one su ožiljci duše, koje strast za životom izgura napolje. I neka ih, neka govore koliko toga moja duša ima, koliko je živa. Svaki moj korak će biti ka tebi, u svakom pogledu ćeš biti ti, na usnama će zauvek ostati tvoji ukusi… Ostaćeš moj život, moja strast dok me ima.

I nikada neću dati da mi život postane ravna linija. Ravna linija je smrt. A ja moram da živim da bih te voleo.

Život bez strasti nije život. Pa neka boli.“

Ostavio je to na stolu i izašao, dok mu se na licu, lagano, iscrtavala još jedna bora…

2 thoughts on “Šta je život bez strasti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.