Stepojevac i Alternativa

Stepojevac… mesto nedaleko od Beograda… nema nikakve veze sa ovom pričom koju ću ispričati.

Ali jedno drugo mesto ima. Možda to i nije mesto u pravom smislu te reči, ali ako ga smatramo za određeni i definisani deo prostora, onda jeste. I nije. Pa nije jer nije baš skroz određeni. U stvari, jeste skroz određeni ali samo relativno. Nadam se da pišem razumljivo.

Ma pričam o autobusu. Jeste prostor. Jeste određen a i nije određen. Zavisi od ugla gledanja.

Pa jasno.

Gradski autobus. To je moj junak za danas. Ali ne običan gradski autobus. Ne. Ovo je autobus koga nema. Ne dolazi. Ali postoji. E, taj je meni važan za ovu priču.

Sticajem određenih okolnosti, moje lično vozilo me je lišilo svoga prisustva na neko vreme, pa sam ja morao da se oslonim na alternative metode kretanja. Pešačenje, na primer. Ali to, kao i svaka alternativa, nije lako u početku, pa sam došao na ideju da okušam sreću sa prevozom grupnog tipa.

Gradski prevoz. Imaju više vrsta pokretnih aparata, te sam ja odabrao onaj koji mi uliva najviše poverenja. Autobus. Znam ja da postoji red vožnje. Nisam ga pogledao ali to ne smeta mom znanju da on postoji. I on nema nikakve veze samnom trenutno.

Seo sam na staničnu klupu i čekao sam autobus koji bi me odvezao u željenom pravcu. Bilo je na stanici još primeraka moje vrste, samo malo srećnijih. Njihov autobus je došao i oni odoše u noć. Ja sam sedeo i dalje. Vreme je prolazilo, neki autobusi su dolazili, neki ljudi su bili i otišli, a ja ostadoh na klupi čekajući. Razmišljao sam. O autobusu koji ne dolazi. Čekao sam ga i dalje mada sam shvatio da čekam baš taj koji ne dolazi. Taj neće ni doći. Taj je prošao. Otišao već. Nekako sam zakasnio na njega. A nije bilo baš toliko kasno, nije važio noćni red vožnje. Jednostavno, otišao je ranije. Ili možda ja nisam ni trebao da budem u njemu.

Ustao sam i krenuo alternativno. Peške. Nije ni to bilo loše. Shvatio sam da alternativa uz malo truda prelazi u mainstream. So, be it.

Rekao sam vam da Stepojevac nema veze sa ovom pričom. Pa niste valjda mislili da lažem?

Ma aj’te, molim vas…

2 thoughts on “Stepojevac i Alternativa

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.