Čisto srce

Negde pred zimu se sporečkaše junaci. Krv im uzavri i teške reči iskipeše iz zapenušanih usta. Razjuriše se svako svom i nevolje pokucaše na vrata teškim zvekirima.

Topot kopita je nadjačavao krike koji dolaze. Osećalo se to. Po širokim poljima rasprostrli su se šatori. Dole, niz reku, čekalo je jedno dete. Čekalo je da ugleda svoju molitvu. Klečeći, dete se molio da se ljute reči rasprše u vetrovima koji zastadoše kada se vojske podigoše. Da se reči zaustave pre negoli stignu tamo odakle povratka nema, tamo gde se reč pretvara u javu, tamo gde se ostvaruje sve; i dobro i loše, taman po želji srca. A iz srca izlazi svašta ponekad. Dete se molilo klečeći a da malena, kvrgava, nejaka kolena nisu bila dovoljna da održe uspravnim to majušno telo koje je sklopilo ruke ispred svog lica i izgovarajući reči molitve, suzama natapalo svoju čežnju. Dete je, krvavih kolena od predugog klečanja, palo na tlo, čelom se oslonivši na hladnu zemlju, sa dlanovima skupljenim na grudima, nastavilo da moli i Gospoda, i anđele, i sve svece za koje je znalo, ne bi li dobilo pomoć. Ne bi li se sprečilo zlo. Nije se pitao zašto samo ono misli da se zlo sprema. Nije se pitalo zašto se niko drugi ne moli. Nije se pitalo da li treba… Samo se molilo. Onako detinje…svojim rečima. Rečima srca, koje ponekad iz sebe ispušta čistu dobrotu. Koje iz čiste duše prima svetlost radosti, koje stvara ljubav i šalje je tamo gde sve postaje stvarnost. To dečije srce se nije umorio čitave noći. Nije zastalo ni kada su bolovi tela pretili da zasmetaju. Nije zastalo ni na tren. Molilo se za sve njih, za sve nas, za sav život, za ljubav…

I onda je prestala molitva. Dete je otišlo do reke a konji su tutnjali putem. Sve je izgledalo kako je Bog zapovedio.

E, sad da vam kažem šta je bilo, ne mogu, ne umem. Mogu samo da podelim sa vama moje uverenje o tome. Jer, istražujući istorijske izvore o tom području i, u otprilike tom periodu, nisam uspeo da nađem niti jedno pominjanje bilo kakve bitke koja se odigrala tamo i tada. Moguće je da su podaci nekako nestali, mada se u letopisima vladara toga doba ta oblast pominje kao prilično napredna a to podrazumeva da je napredak uzeo maha u mirnodopskom periodu.

Moje mišljenje je da je molitva uspela. Dečija molitva pogotovo.

Čisto srce može samo dobro da donese.

A vi, po svojoj veri, pa kako vam drago.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.