Inspektor

„Inspektore, dobar dan. Tražio Vas je načelnik u vezi onog slučaja“, reče mu Zorana.

Zorana je bila sekretarica i veoma promućurna žena od svojih pedesetak godina. Iskusna u poslu, dobra u duši i čvrsta u namerama da svoj posao obavlja valjano.

Inspektor Jošanica je bio u sred nekih svojih razmišljanja kada je čuo Zoranu. „Dobro Zorana. Molim Vas, recite mu da ću doći čim budem imao novih saznanja“, odgovori on. Pošao je ka izlazu iz zgrade i tokom tog puta slušao je kako đonovi njegovih cipela dobuju po novom laminatu koji je nedavno postavljen. „Ko je ovu glupost odobrio, samo da mi je znati. Njega bi trebalo u aps, odmah!“, govorio je u sebi ljutiti inspektor. Nije laminat bio razlog njegovog nezadovoljstva. Imao je on drugih briga.

Na poslu je sve išlo kako mora; nekada lako, nekada teže, nekada nikako… Posao je takav, ne može sve kako želiš. Sa decom je bilo povuci-potegni; škola je stajala na istom mestu, ocene su bile svih vrednosti, trud je bio diskutabilan. Ne možeš decu naterati da uče kad im je samo do igre. A još kad dođe lepo vreme… Ne znaš da li su ispred monitora ili ko zna gde po ulicama. I ne znaš šta je od ta dva bolje. Ili gore.

Ono što je inspektora mučilo je to da se zaljubio, a bio je oženjen. Zaljubio se do ušiju. I nije to smeo nikome da kaže. Ni njoj.

Sa ženom nije bio baš u najboljim odnosima. Stalno su imali neke zađevice, rasprave, svađe… I to nikako da bude rešeno kako treba. Sve nekako ostade nedorečeno, neraspravljeno, neizgovoreno do kraja. Nikad ne znaš na čemu si, u stvari. Nekako je izgledalo da su se trpeli. Možda zbog dece, možda zbog navike, možda ko zna zašto… Ali definitivno im komuniciranje nije uvek išlo lagano. Da se ne lažemo, imali su oni divnih trenutaka. Pa četvoro dece nije slučajno došlo na svet. I sva deca posle venčanja. Znači, bilo je tu ljubavi i ostalog što je potrebno za popunjavanje vrtića. Ona je bila vesela, vedra osoba koja voli život i njega, a on sjajan momak koji je samo nju želeo i ništa ga drugo nije zanimalo. Znao je šta hoće i kraj. Uspeo je da dobije to što je hteo. E, sad… negde usput, nekako, dozvolili su da im neke stvari malo i zamagle vidik, pa je kao posledica tog nemara došlo do nekih nerazumevanja. Ajde da kažemo da je ljubav bila jača od toga u početku pa su te razmirice i rešavali kako-tako. Međutim, s vremenom, to je išlo malo teže. Manje su pričali, manje posvećivali vremena jedno drugom, gledali su više da odrade šta mora a ostalo će sutra. To, po svemu sudeći, tako nije moglo.

Nema veze sad šta je bilo. Mislim, dobro je znati da se ne bi opet ponovile greške, ali sad i nema neke vajde od tog znanja. Njegova glava je bila puna pitanja. I nije bilo odgovora ni od korova. Po neki put, na poslu, je mogao malo da odmori od tih briga, jer je imao zadatke koje je trebalo izvršavati. Ali čim ih završi, eto briga opet. Nikako se nije mogao izboriti sa njima. Mozgao je , razmišljao, pričao sam sa sobom, ali nekako, sve je to bilo jalovo. Nema rešenja.
Morao je da se zapita zašto. Zašto nema rešenja? Osećao je da su odgovori u njemu samom, ali zašto ih ne vidi? Šta mu to smeta?
Eto našem inspektoru nove enigme. I novog problema za rešavanje.

Nije on želeo da se zaljubi. Nikako mu to nije palo na pamet da je moguće. Ali desilo se… Nije mu bilo lako. Razdirale su ga brige. Mučio se da shvati šta se desilo. Jer ovo nije bilo samo zaljubljivanje. Ovo je bilo opasno jako zaljubljivanje. On je nju poznavao odavno. I često su se viđali. Uživao je da je gleda kada je nosila cipele sa visokim potpeticama. Obožavao je kako je njihala kukovima dok hoda. Nije mogao da skloni pogled sa njenog dekoltea, kada je imala na sebi onu haljinu koju joj je on poklonio. Uvek je bilo nečega među njima. Ali sad…! Ovo je zaista bio šok. U svom ovom haosu od života ona nađe da ga primora da se zaljubi u nju. Pomalo je i nju krivio za to. A više sebe. A opet, pitao se s razlogom, šta ima loše u zaljubljivanju? Pa ništa. Sve je tada lepo. Osim njemu. On je poseban slučaj. Nije čuo da je neko imao sličan problem. Žarko je želeo da joj kaže sve. Da je voli, da je zaljubljen u nju, da ne može da izdrži više ovako… Ali kako????

I onda u priču upadam ja. Ni kriv ni dužan da slušam sve to. Zato i pišem, jer moram to nekako da izbacim iz sebe. Mislim…nemam reči.

Sretne on mene na trafici. Znamo se odavno. Ne bih sad da pričam o okolnostima našeg upoznavanja, nije ni mesto a ni vreme. Dakle, sretnemo se i on mi kaže: „ Majstore, ajde da malo popričamo…“ Ja znam da sam pogodan za razgovaranje, ali sa inspektorom…? Pa kad se mora, onda i nije teško, kako se kaže. Odosmo mi u lokalnu birtiju, preko puta trafike i sedosmo za prvi prazan sto. Kaže čovek: „ Slušaj me dobro sad. Ovo što ti pričam ne smeš nikome reći. Ali moraš iskreno da kažeš šta bi ti uradio u ovakvoj situaciji.“ Meni malo laknulo jer vidim da je čovek slučajno izabrao mene za sagovornika. „ Važi inspektore, kako kažeš…“, odgovorih mu. I onda je krenuo sve da mi priča potanko. Spomenuo je i da je skoro shvatio da se zaljubio. I od tad je u problemu. A shvatio je kad se jednog dana vratio kasnije sa posla. Ušao je u stan, a njegova žena ga je prostrelila svojim ledeno plavim očima i rekla mu da je večera u frižideru. Besno se okrenula i otišla u sobu. On je posmatrao dok je odlazila i tada mu je bilo jasno sve.

Saslušao sam ga kako valja i rekao mu to što mislim.
Malo je falilo da se pobijemo.
Pobegao sam iz bircuza smejući se a on se drao zamnom i pokušao da me gađa cipelom.
Čovek nije normalan. Pa on se zaljubio u sopstvenu ženu. I sad ne zna kako da joj to kaže.
Stvarno ima čudnog sveta.

4 thoughts on “Inspektor

   • Inspektor Vam je otvirio srce.
    Vauuuu za hrabrost da naptavite frulu od tog drveta i svirate……
    A frula priča priču……

    E,pa,majstore svaka čast!
    Veliki pozdrav od mene.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.