In vino veritas

Sedim sam i pijem kuvano vino. Ne sećam se kada sam poslednji put to pio. Pitao sam konobara kakvo je, on reče dobro. Nije me prevario. Zaista je dobro. Prija mi. Verujem da će me malo izmestiti iz trezvenosti. Neka. Nije to loše ponekad.

Došao sam ovde da bih malo razmislio o sebi i usput mi je došlo da poručim to kuvano vino. A evo, već me je poteralo da napišem neki redak. Ne kažu džabe in vino veritas.

Najzad mogu da kažem da sam se navikao na samoću. I prija mi. Ne žudim za društvom bilo koga. Nije mi neophodno. Sasvim je ok što nema nikoga oko mene. Usklađujem se sa sobom i taj projekat mi prija. Nije baš tako lako to izvesti, ali izvodljivo je. A ja teško odustajem. A i nemam neka važnija posla trenutno, pa se tako ova rekonstrukcija sopstva taman lepo uklopila u moju agendu.

Sviđa mi se opori ukus ovog napitka. A još me i greje iznutra. Baš dobar trenutak za naš ponovni susret. Jedna od retkih lepih stvari koja me je zadesila u poslednje vreme.

Prija mi ovaj osećaj tihe i male radosti koja me je iznenadila. Lepo je što se nenadano osećam bolje, nego sat vremena ranije. A obradovalo me je vino.

Nekada ti male stvari donesu puno srce.

Ponekad se čovek oseća usamljeno kada je sam. I meni se to dešavalo. Čak i previše. Ali ne više. Setio sam se izreke koja kaže da ako ne valjam sebi, ne valjam ni drugima. I to je istina.

Negde sam zaturio sebe u vremenu koje ponekad pogledam sa setom i shvatim da je ono prošlo baš zato jer sam tamo pogubio vezu sa pravim sobom. I svima ostalima kojima je taj pravi ja trebao. Žao mi je zbog toga. Nije to moralo tako. Ali, možda je i moralo. Da bih ja našao ono pravo. Pravog sebe. Istinskog sebe.

Ko zna…

Eto. Nisam imao nikakav plan da pišem ovih dana, a naročito ne večeras. Međutim, izrekoh neke istinite reči, koje kao da je ovo vino iz mene isteralo.

In vino veritas…

Kod mene je, izgleda, zaista tako.

4 thoughts on “In vino veritas

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.