Vaskrs

Po prvi put je sam ofarbao jaja na Veliki petak. Nije to bilo preterano umetničko dostignuće, ali jeste bilo postvarenje njegovog borbenog duha.

Kao malom, nikada mu nisu davali da se mota blizu tog procesa jer nije bilo mesta za njega u kuhinji tada. Kasnije, malo je i on izgubio interesovanje a malo su i kulturološki faktori dali svoj doprinos. Šta će muško u kuhinji!?

Trajalo je to, nije on razmišljao mnogo o tim stvarima. Međutim, počeo je u nekom trenutku da koristi i mozak pa se zapitao ponekad ponešto. I to ga je dovelo do ovog dana.

Prilike u kojima se našao su dozvoljavale da može da bude odlučan u tome da će sam farbati jaja za Vaskrs. Shvatio je da ima tu šta da se zna, ali za najosnovnije je već imao znanje. Rekoh, nije to bilo ništa posebno lepo urađeno, ali jeste bilo urađeno. Njegov najveći strah je bio da li će jaja biti uopšte kuvana. Ne da li će biti dovoljno kuvana. Uopšte!

Ali jesu bila kuvana. Morao je da čeka do praznika da bi bio siguran. I provereno je – bila su kuvana kako valja. Ljuska se ionako skida kad se olupaju tako da mu nije padalo teško što nisu bila lepa. Bila su u boji i kuvana. Za prvi put to je odlično.

Razmišljao je da za Vaskrs obuče novo odelo, da bude, ono što se kaže, tip-top.

Ali setio se da ljuska ionako odlazi kad se ide do suštine.

U svemu.

Moraće da skupi hrabrost da se zaista ispovedi. Da sebe ogoli pred Bogom i ljudima. I da se moli da njegov pogled vaskrsne. Da mu želja vaskrsne. Jer, i on zna, taj dan je dokaz da je to moguće. Samo ako njegovo srce veru ima…

Veru u Vaskrsenje.

4 thoughts on “Vaskrs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.