Donovan : Početak

Nije mogao da veruje šta se upravo desilo. To nije bilo moguće ni u najluđim maštanjima, ni u snovima po uticajem psihoaktivnih supstanci… Ma, nije bilo realno.

On i Doktor. U isto vreme, na istom mestu, sa istim ciljem… Na istom zadatku. Sarađuju zbog zajedničkog interesa. Čudo! Apsolutno irealna situacija.

Ali život piše romane… Čuda se dešavaju… Ma sam život je čudo, čoveče… To je sada potpuno jasno.

Dobro.

Ovo je bio dovoljno zbunjiv uvod, tako da možemo da počnemo ovu priču kako valja.

Elem, on je Donovan. To mu je, kao, nadimak. Od malena ga vuče sa sobom a mrzi ga iz dna duše.

Zašto?

Pa zato jer ga podseća na sve što želi da zaboravi.

Pravo ime mu je Dobrivoje Noveljić-Antonov. Znači nadimak mu je skraćenica od punog imena i oba prezimena. Kako je samo ludeo u školi zbog prezimena… Uvek su ga prozvali po oba. „Gde je Noveljić-Antonov, ‘ajde ti Noveljiću-Antonov da izađeš, sedi dole Noveljiću-Antonov, neka dođu roditelji kod direktora, Noveljić-Antonov…“ Kao da su baš hteli da omrzne svoje puno ime i oba prezimena. I uspeli su. Baš ih je zamrzeo. A nije to zbog ne-znam-ni-ja-čega, to je zbog baba i deda.

Da, da… Zbog mnogo poštovanih, visoko uvažavanih, roditelja njegovih roditelja.

Domaća kvazi-intelektualna elita i strana kvazi-aristokratija su se spojili uz teške muke i napravili pakao od života našem Donovanu, koji je tu, naravno, ni kriv ni dužan. Samo se rodio u takvim okolnostima, u takvoj porodici, pod tim uslovima, u to vreme, i na tom mestu…

Meni deluje da ovde ima previše slučajnosti, ne znam kako vama izgleda.

Ali ajde sad, da ne polemišem o pojmu smisla(smisao) i pojmu bitka(bitak), kao ni o suštini istih, nastavljam priču o čudu života…

Ja nešto sad gledam… Jel i vama što čitate ovo deluje kao uvod? Ja sam mislio da sam završio sa uvodom, ali, evo sad vidim da i nisam…

Baš ne umem da procenim šta i kako treba da pripovedam. Pa jasno, kad nisam učio školu…

Evo nastavljam.

Znači babe i dede.

Donovanovi babe i dede, da bude jasno.

Možda ste i mogli da pretpostavite da je postojao problem u toj familiji. Po dva prezimena. Jedini razlog zašto Dobrivoje nije bio Sergej, ili Aleksej, je to što tada ovde nisu bila baš popularna, da ne kažem, poželjna, ruska imena. To je jedini razlog. Inače bi on sad bio poznat kao ko-zna-kako… Moskvič, Tajgaš, Nevče… Nešto rusko, svakako…

Znači složili su se oko imena. Ali oko prezimena nije bio problem uopšte. Očevo je moralo svakako, a i majčino. Tu su se isto složili. Nekako. Problem je eskalirao kad je upisano u knjigu rođenih.

Da.

Neviđena frka se desila kad se saznalo da je Noveljić prvo prezime. Uf… Baš je bilo gadno. Na krv i nož. Povlačili su paralele i dijagonale sve od Lazara i Nevskog… Muka je bilo slušati sve to. Baš muka.

Možda ih je trebalo razumeti a možda i nije. Svakako bi bilo lakše da glave nisu bile vrele u to vreme. Babe i dede su bile protiv tog braka, protiv te veze, protiv te ljubavi, ako je to i bila ljubav zaista. Verovatno da nije jer mi se čini da tata nije imao nameru da se ženi u to vreme a pogotovo nije imao ideju o tome da treba da postane tata. A mama je bila odavno besna na svoje roditelje i često je radila stvari koje ih izluđuju, u inat njima. Kad se te informacije spoje, može se doći do zaključka da nije to sve bilo baš najbolje planirano. A možda nije bilo planirano uopšte, ko će ga znati…

Da skratim, bla-bla, truć-truć, rodilo se, valja ga ljujati. Tako je, nekako, ispalo na kaju. Ili na početku. Za Donovana, na početku njegovog ovozemaljskog puta.

Mislim, ajde da ne idem u sitna crevca o uticaju sredine, prethodnih generacija, genetskom nasleđu i još nekim varijablama, i da vam kažem da treba da se složite samnom da je ovo početak Donovanog puta.

Da krenemo odatle. Mada sam ja krenuo skroz odozgo, ima da se čita do ovog početka. Verujem da vas nerviram već.

Znači, ako ste se složili samnom, onda da poentiram : Donovan se rodio u veoma nestabilnom porodičnom okruženju, gde je ljubav bila najmanje bitna stvar.

Sa takvim startom, dobro je on i ispao, da vam kažem pravo…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.