Donovan: Malo o ocmoljenom Vasi

Rusija. Revolucija. Odlazak iz Majčice…

To je skraćena verzija životne istorije Donovanove ruske porodične grane. Nemam sve podatke o tim događajima, a i oni do kojih sam došao su sumnjivog kvaliteta. Mislim da ima neka tajna tu, samo nisam siguran o čemu se tačno radi. Nešto je tu sumnjivo, kažem vam…

Ali, pošto ne znam šta je, onda da ne naklapam bezveze nego da pričam ono što znam.

Roditelji Donovanovog oca su došli ovde iz Rusije. Aleksej i Tilda Antonov. Aleksej Antonov. I Tilda Antonov. Baba i deda.

Ma ne mogu… Moram!

Jel vama nije čudno nešto ovde? A?

Aleksej Antonov? Rus?

A gde je patronim? A? Zašto samo ime i prezime? A? Šta se desilo sa tom tradicijom koja i dalje živi u Rusiji? A?

Uf… Kad se iznerviram ja stalno ponavljam to „A?“.

Očigledno sam se iznervirao, i eto… Sad i vi čitate svašta ovde.

A Tilda? A?

Čista ruskinja… Jel da?

Ne znam… Nešto je tu mnogo sumnjivo i mnogo me nervira. Nije to nešto mnogo važno, po meni, ali ne volim tako, priču sa rupama… K’o sir, onaj šuplji, iz Švajcarske…

Ajde da idem dalje, ovde mogu samo da se upetljam k’o pile u kučine i nikad da se ne otpetljam.

Dobro.

Došli su ovde i život kreće dalje. Nije Vasilij bio njihovo prvo dete, nije bio ni jedino, ali je jedini preživeo i dao im unuka. Malo je teška priča o njihovoj sudbini pa ću da kažem samo osnovno.

Navodno plemićka porodica, imali neka sredstva, uložili u neke poslove, neku decu doveli sa sobom, neku ovde rodili, kriminal, bolesti, ratovi, ostade samo Vasilij.

Vasa.

Vasa Rus.

Kažem vam, sumnjiva priča totalno. Rezultat ukazuje na to da su neke nečiste radnje imale svoje epizode u životu ove porodice pa su i događaji ukazivali na to da ja imam gde da postavim svoju sumnju..

Kao slučajno se Vasin mlađi brat sapleo na livadi i pao pravo na neki šiljak, baš par dana pošto je jedna, odnedavno, udovica morala da proda svoju kuću budzašto nekom ovdašnjem pelivanu…

Pa otkud njemu pare??? A?

A Aleksej je imao neke poslove koji su imali veze sa lukom i brodovima, to je poznato.

Moram da batalim to…

Ja počeo o Donovanu a vidi gde odoh…

 

Vasilij je bio Donovanov otac. Svi su ga zvali Vasa Rus. Stvarno je bio tragična figura. Sama njegova pojava je bila…, pa ako kažem ocmoljena neću pogrešiti. Stvarno je to najbolji opis, koliko god da vam je to nespojivo sa opisivanjem osobe, to je definitivno reč koja mu je odgovarala. A odgovarala je i Sanji, Donovanovoj majci. Apsolutno savršen muškarac za nju, po njenom shvatanju i potrebama.

Vasa je, pod uticajem porodičnih uslova i događaja, postepeno postajao takav. Bio je on sasvim normalan kao dete, ali svašta se izdešavalo u njegovom životu, na šta on nije imao uticaja a to je ostavilo traga na njemu, pa je kao rezultat svega on ispao najbolji kandidat za oca junaka naše priče.

Iskreno, ko zna da li bi on , da se nije oženio sa Sanjom, imao i toliko seksualnog iskustva, koliko god da je imao za života. Nije bio baš lepak za žene. Samo za Sanju jeste. 

 

Pored tih neuobičajenih okolnosti u kojima je odrastao, Vasa je imao standardan životni put. Školovanje do koliko ima škole, pa posle da se ženi i tako dalje… Tako je i bilo. Završio je sve škole, fakultet i onda je, kao doktorant, upoznao Sanju. To jest, nije je baš upoznao, samo joj je utrapio onaj kišobran, koji će mu ona teškom mukom vratiti i tada će zaista početi ova Donovanova odiseja.

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.