Donovan: Moma

Pomislio je:“…i opet isto. Još jedna budala i meni još posla…“

„Radi…“, rekao je u sebi dok se lagano gegao do auta jer je prethodno proverio puls ovom dripcu.

 To znači ne mora da vadi defibrilator ovaj put. Mada, koračajući tako, nogu pred nogu, zapitao se stidljivo, da li mu to snaga polako čili? Ovaj je samo onesvešćen. A ne izgleda nešto mnogo snažan. Da godine nisu počele da uzimaju danak…?

Ma nije ni važo to sada. Manje posla, svakako…

Otvorio je vrata automobila i uzeo radio stanicu. Javio je lokaciju i pozvao ostale da dođu. Par minuta kasnije, strpali su lice u vozilo i spremali se za odlazak sa tog mesta. „Doktror“ im je rekao da ga vode u „buvaru“ i da mu jave kad dođe k sebi. On će da isproverava još nešto, navodno, i otišao je peške.

Znao je da ga zovu Doktor i nije mu se dopadalo to. Ali nadimke obično ne možeš da biraš, nekako te napadnu i ako se ne odbraniš na vreme, ostadoše oni. Više mu se dopadalo da ga zovu po imenu. Jednostavno je. Moma. Iz vremena koje je bilo drugačije. Ali svestan je bio da to vreme i ovo sada ne mogu da se porede. I ne želi da ih poredi. Ovo vreme sada je jedino u kojem želi da bude i ono što je bilo je imalo ulogu da dovede ovo što je sada. I bio je zahvalan na tome. Nije bio siguran kome se zahvaljivao, ali zahvalnosti je imao mnogo. Bio je zahvalan zbog nje. I zbog njene majke. I zbog oca njene majke. I zbog života koji živi. Znao je, duboko u sebi, da on nikada ne bi bio čovek, sa velikim Č, da se nije desilo sve to što se desilo. Smatrao je sebe čovekom jer je voleo. Imao je ljubav i davao je tu ljubav onima koje je voleo. Davao je nesebično. I uvek mu je to bilo prvo na listi obaveza. Dati ljubav. To mu je bio najvažniji zadatak. Sve ostalo je bilo sekundarno, manje bitno, ponekad i irelevantno. Ali davati ljubav-to je bilo primarno. A nije uvek bilo tako…

E, da…, treba i ovo da bude rečeno: Moma je sada  imao ljubav samo za svoju ćerku.

Kao klinac je bio vetropir, vagabund i baraba. Uvek je zapodevao nekakve kavge, neke frke i tuče. Moglo mu se. Nije imao kontrolu roditelja jer je bio siroče a iz doma je znao kako da se iskrade. Nije imao problema sa milicijom jer je bio brz pa ga je teško bilo uhvatiti a u ono vreme drukanje nije bilo na ceni. Posebna pogodnost je bilo to što ga je lokalni milicioner poprilično simpatisao. Bio mu je drag taj mali kavgadžija. I često mu je donosio da jede. Poneo bi od kuće duplu porciju pa bi pozvao Momu da ručaju zajedno. I Moma i čika Dragoljub, taj lokalni milicioner, su voleli te ručkove. Pričali bi kao ravnopravni, o svemu i svačemu. Čika Dragoljub je Momi dao dosta informacija koje su mu bile veoma korisne kasnije u životu. A Moma je Dragoljubu dao radost i nadu da nije sve u ovom životu crno i izgubljeno, kako god da trenutno izgleda. Lepo prijateljstvo je nastalo od svega toga.

Momina priroda je bila živa. Nije bio statičan, stalno se vrteo negde okolo. Nije ga bilo lako uvek naći. Nije, jer je i on bio u potrazi za sobom. Na razne načine. I stalno. Ali nije nalazio sebe tih dana…

Sebe je našao onoga dana kada je shvatio da gubi nju. Dragoljub mu nije to zamerio, shvatao je puteve sudbine. I tek tada, na samom kraju jedne priče koja se prelivala u početak druge, Moma je razumeo one čudne osećaje koji su se ponekad javljali dok je razgovarao sa Dragoljubom.

Bivši bokser, kako je voleo da kaže za sebe, koji je bio na samom jednom treningu sa kojeg je izbačen jer je nokautirao trenera udarcem u grudi, je osetio sav bol i svu radost u jednom trenu. To će ga mnogo kasnije dovesti do stanja u kojem će zaista postati čovek. Onaj sa najvećim „Č“.

9 thoughts on “Donovan: Moma

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.