Kesten

Taj stari kesten sam skoro zaboravio. Skoro…Ali ipak ne skroz zaboravio.

Stajao je oduvek tamo. Od kad znam za sebe. Kad izađem na ulicu, on me je dočekivao. Kada se vraćam kući, gledao sam gde je, i kad ga vidim, kao da sam već stigao… Bio je deo mog odrastanja. I detinjstva.

Ponekad sam jedva čekao da ozeleni, da napravi hlad pod kojim sam bio bezbedan od vrelog letnjeg sunca. A onda, jedva sam čekao i da požuti, da krene lišće da mu se uvija i otpada, da se po ulici napravi bronzano zlatni prekrivač po kojem sam trčao bežeći od plodova tog velikog drveta.

A ti plodovi… Posebna priča i posebne dogodovštine.

Znate onaj bledo zeleni bodljikavi oklop oko samog ploda kestena? Sigurno znate. Što to boli kad padne na glavu…! Uh! A nije jednom pao na moju glavu. Da budem iskren, nije ni previše često ali kad nije hteo on da padne, onda je samo otvorio svoje prozore da sam kesten padne. Onako tvrd, zreo, bezobzirno braonkast, pa kad se stušti sa visine… Uvek je bio dočekan jaukom, izrazom lica punim iznenađenja i ljutnje, a ponekad i ponekom psovkom.

Mirisalo je na kesten, to moje odrastanje…

Penjao sam se na njega da ne bih dobio batine, pa sam onda dobijao batine jer sam se penjao na taj kesten.

Ko da razume? Ma nisam se ni trudio…

Ni onda nije bio mlad, a sada… Sad je već veteran među svojima. Prišao sam mu i stavio ruke na koru tog drveta. Čvrsta, tamna, ispucala… Kao da gledam u lice nekog starca što je video dva veka i sa njima prošao svaku nedaću što bi mu bila namenjena za bar četiri veka, da mu je suđen toliki život… Ali sakupio i toliko mudrosti, one prave, životne, što sa neba silazi i sa borbama na lice mu se lepi.

Videlo je to stablo puno bora, mnoge moje poglede. Svakakve. A videlo je i nedavno. Pogled kojom sam mu pričao o njoj. Tiho, bez reči, bez glasa… Samo pogled u kojem i dalje ona stoji…

A stajaće doveka.

2 thoughts on “Kesten

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.