Mutavi karaoke

Eto je kiša.

Opet.

Pa dugo je i trebalo da ponovo nakvasi ulice. Baš…

A on ponovo fura one njegove umutavljene karaoke. Kad god se sjuri kiša, on kao po komandi: prvo navuče vunene čarape, gumene čizme, kabanicu od pre ko zna koliko godina, iskrzanu na krajevima rukava, bez poslednjeg dugmeta, svetlo plavu sa žutom kapuljačom i kreće sa monologom koji je samo njemu jasan. U stvari, ne mogu da tvrdim da mu je jasan, to samo pretpostavljam…

Ali svakako kreće njegov čuveni karaoke.

Onaj nemi… Bez tona.

Odavno sam primetio tu njegovu osobinu ali dugo nisam ništa rekao, niti ga pitao. OK, svako ima neki svoj bag, neku manu, niko nije savršen, jelte… Ova je njegova. Kad sam ga najzad pitao za to, on nije bio svestan tih svojih postupaka o kojima sam mu pričao. Posle dosta razgovora i rasprava došao sam do nekakvog zaključka da ga kiša čini nekako drugačijim. Nekako previše svojim.

Da, previše svojim, u onom smislu da za njega tada postoji samo on, i kiša. Voli kišu. Voli je toliko da po najvećim pljuskovima šeta satima i kao da traži nešto. I sve vreme priča nečujno za sve osim za sebe. Izvodi taj svoj umutavljeni karaoke.

A drag mi je… Al’ lud bre!

Bilo mi je teško da priznam sebi da je on ozbiljno lud. Nije ovako, kako da kažem, kad je normalno vreme… Samo kad je kiša je lud. Možda to i nije neko, skroz ludilo, a? Nadao sam se da nije…

A onda sam išao sa njim jednom, po kiši. Nisam se prikradao ili tako nešto. Ne. Išli smo zajedno mada on mene kao da nije primećivao. U stvari… Jeste on mene primećivao, dogovorili smo se unapred da ćemo ići zajedno i nije imao ništa protiv, ali kad je počelo sve, on je samo radio svoje… Neko sa strane bi mogao da pomisli da me nije primećivao, ali nije tako. On je samo bio previše svoj za svačiji ukus u tom trenutku. On je radio svoje a ja svoje. Može i tako da se funkcioniše.

Išao sam uz njega, gledao karaoke bez tona, kisnuo i čekao kraj šetnje. Dugo je trajala…

Nisam shvatio sve, ali sam prihvatio sve što mi je rekao i poštujem to. Ne mislim da je lud i srećan sam što sam promenio mišljenje. Možda ja ne bih mogao tako kao on, ali ja i nisam on, pa onda i ne moram tako.

Ne znam šta i sa kim je pričao dok je šetao po kiši, ali znam da je našao to što je išao da traži.

Hodali smo dovoljno dugo da bi mi već postalo jasno da sam i ja lud skoro koliko i on kad idem u ovaj poduhvat a ne moram. Bilo mi je drago zbog njega u tom trenutku jer, ja znam da nisam lud što znači da nije ni on. Baš sam se obradovao tom zaključku, onako iskreno. I onda smo stali. Ispred neke baruštine. Baš velike, nismo mogli da je obiđem, već samo kroz nju napred, ili nazad odakle smo došli. I on je prestao da priča tada. Skinuo je kabanicu, izuo čizme i čarape i onako, u šortsu i majici, bos i gologlav zagazio u baru i stao posred nje. Podigao je ruke u visinu ramena sa dlanovima prema nebu okrenutim, kao i lice na kojem je osvanuo osmeh i tako je stajao neko vreme dišući duboko.

Malo sam se prepao od ovog prizora zbog svog malopređašnjeg zaključka, ali nisam se dao… Stajao sam i gledao ga. Taj njegov osmeh me je nekako smirivao, ulivao mi nešto…, neku snagu, neku radost valjda… Nije bilo tako strašno, kako je nekom sa strane moglo da izgleda.

Dobro, stajali smo tako neko vreme i onda je on odlučio da je dosta. Obuo se, obukao kabanicu i krenuli smo nazad. I dalje je furao karaoke ali sad je malo i samnom pričao.

U suštini, rekao mi je da se oseća kao da ga kiša čisti, kao da sa nebesa na njega Tvorac sipa ljubav… I to mu prija, to mu treba, i prelepo je reče. Još malo smo pričali o tome a onda sam ga pitao za ovo drugo…, za karaoke.

E, tu se malo ljutnuo.

Mislim, kad sam mu rekao za umutavjeni karaoke. Kaže, kao da sam mutav, kako to kažeš, sramota, diskriminacija, seljačino i tako dalje da ne nabrajam…

A ja, ‘leba mi, nisam tako mislio. Ja to rekoh zbog onog mute, na engleskom, kad se isključi ton a slika ide. I smirio se nekako…

Ali dobra je fora…

Mutavi karaoke! Ha!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.