Salaš M

Krenuvši ka šanku, Jakob je posmatrao prostoriju kroz koju je koračao nadajući se da će baš tu uspeti da se kruniše zvanjem najboljeg. Jedva je sakupio sredstva da bi kupio ovo kicoško odelo, ali nije mu bilo žao. Dobro mu je stajalo, uz osmeh je to prokomentarisao u sebi. Večeras je ionako došao samo da se pokaže, čisto da bude primećen, a ako Bog da, uskoro će biti i neko ko zaslužuje ozbiljno poštovanje ostalih… Neka, strpeće se za toliko.

Prošlo je dosta vremena od kada je frau Hilda, njegova baka, poslednji put napravila štrudlu sa jabukama koju je on obožavao. Kad je bilo sreće, tu bi se našla i kašika ili dve šlaga preko, ali i bez toga je bilo savršeno uživanje pojesti tu poslasticu. Drvoredi jabuka na imanju su zahtevali posećenost koju on, na žalost, nije imao, ali to mu nije smetalo da se priseća štrudle njegove frau Hildi, kako je zvao jer je gospođa staramajka insistirala na oficijelnoj etikeciji i u okviru kuće. Detinjstvo mu nije donosilo brige ali dečaštvo je već počelo da doprinosi takvom stanju stvari. Strogi otac je zahtevao od njega da učestvuje u održavanju doma i imanja a on, dečak sa veoma bujnom maštom, nikako nije bio za to. Trenja i trvenja su se samo nastavljala, a Jakob sa ocem nije mogao da se dogovori. Počeo je da izbegava njegovo prisustvo pa je, kad se zamomčio, češće u krčme i kafane zalazio nego u voćnjake. Štrudle je zamenio kartama i vinom jer su mu jabuke na nos izašle, a grožđe nije viđao na imanju pa mu je bilo milije. Ne moraš da se bakćeš sa njim, samo sipaš u čašu i eto ga… Trajalo je njegovo momčenje par godina, tačno do dana kad mu je otac nestao u Dunavu, negde pred katolički božić uoči Velikog rata.

Ne dugo posle toga na put ka sećanjima otišla je i frau Hilda. Jakob je bio vidno zatečen naglom promenom stvari u svom životu. Toliko zatečen da je oko dana zaljubljenih na ulazu u varoš osvanula tabla :“Salaš Minister na prodaju“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.