Dobar dan

Probudiš se i znaš da je dan koji te čeka da njim zaploviš, miran do prve kafe. Šta će biti posle te kafe zavisi od mnogo toga, ali to saznanje da je miran bar dok ne popiješ tu kafu, baš ume da pomogne.

Znaš ono, lagano se protegneš, pristaviš vodu, odeš umiješ se i ostalo, vratiš se osvežen pa spremiš kafu na svoj način, i onda sedneš i čekaš da se malkice prohladi…

Ne da navališ odmah, jezik da opečeš, nego lagano, da se ona pena puna mehurića gore natenane smiri, i da ti prvo miris kafe zagreje nozdrve pa tek tada da uzmeš, maltene plašljivo, taj prvi srk, i da pomisliš :“e, bravo ja!“ I onda da lagano uživaš, bez obzira koliko si sebi vremena dao za to uživanje u prvoj kafi. Možda imaš samo par minuta, jer si spavao duže, a možda imaš i ceo sat jer si ustao k’o vampir. Nema veze… Koliko god da imaš tih minuta, pošteno se nauživaj u njima. I opusti se. Dan je lep i čeka te, priušti sebi sebe jer niko drugi to ne može. Drugi mogu da ti priušte njih, ako žele, ali samo ti možeš sebe da priuštiš sebi. A to može da bude tako iznenađujuće divno iskustvo, bez obzira šta ćeš saznati.

Možda saznaš da nikad nisi ni voleo pirinač, ili uske pantalone, a možda saznaš da je Peru zemlja u koju baš moraš da odeš a nemaš pojma zašto je to tako, samo znaš da te u nekom bircuzu na obodu Lime čeka nezaboravno veče, kada sav izgubljen od šareniša oko sebe probaš sutlijaš koji se pravi od mleka lame i krupno mlevenog kukuruznog brašna, a konobarica te natera da zaigraš tango, jer su običaji takvi, i nožem, koji je izvukla iz kanija što su joj privezane za unutrašnju stranu butine, ti raspara nogavice oslobodivši ti korake koje nisi ni znao da imaš…
Ili saznaš nešto drugo, da se ne mešam ja sad tu…
I onda, kad saznaš to što ti je tada dato da saznaš, kada tu prvu kafu popiješ, dan i ne može da bude drugačiji nego savršen.

Pun osmeh, lagan gas, i mogu sekire da padaju a ti ćeš svakome koga sretneš reći „dobar dan“, i reći ćeš samo istinu.

Nema bolje.

Dobar dan!

One thought on “Dobar dan

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.