Dijetalne palačinke 2

Nisam hteo da idem na pijacu koja je ovde, blizu mene. Nekako, nije mi to bilo ono što želim. Ne znam zašto… Odlučio sam da idem na onu na koju me je, nekada davno vodila baka.

Setio sam se, a iz nekog razloga, uvek je bio lep dan u tom mom sećanju, kako ona i ja idemo na pijacu i svako od nas nosi po jednu torbu. Moje misli i pažnja su bile preokupirane tom torbom koju sam nosio. Ceger, od nekog krutog materijala, nije se dao staviti kako treba, pa sam ga morao nositi onako celog, rasklopljenog, a on, veliki koliki je bio, za mene je tada predstavljao ozbiljan izazov. Dugačke ručke, taman da ih možeš staviti na rame i tako lakše poneti, meni su pravile problem : ako ih stavim na rame, ne mogu da hodam kako treba, sav se gegam, krivim i više idem unazad nego napred, a ako ih uhvatim šakom onda se torba vuče po ulici. Kako god okreneš, ne valja.

Videla je baka da sam u problemima do guše, pa je na pola puta odlučila da mi pomogne. Uz blagonaklone, i samo mojoj baki svojstvene, psovke pune skrivene životne nauke, provukla je moju glavu i jednu ruku kroz te ručke pa mi je ceger išao preko ramena i grudi, onako dijagonalno. Kakvo otkrovenje je to bilo za mene!

Kao flashback, u glavi prizor, magličast i pun patine, i kao da sada vidim sve to, idemo nas dvoje tom ulicom prema pijaci, ona je onako malo nagnuta nada mnom, koliko može biti dok hoda unapred, i daje mi na uvid svoj kritički pogled kulturnog nivoa na kojem se ja nalazim u datom trenutku, ako se ovde složimo da pod kulturom podrazumevamo načine prevazilaženje prepreka i problema koji su pred nama. Narodski rečeno, psuje na sva usta i dovodi u pitanje nivo moje inteligencije i porekla.

Ali meni to tada ništa nije značilo. Ja sam bio fasciniran onom torbom koja mi visi preko ramena i, kolika god da je bila i koliko god da mi je problema pravila do tada, sad je u savršenom skladu sa mojim pokretima. Čudo! Pipkao sam one ručke kao da ih prvi put vidim, oduševljen slobodom pokreta koju imam. Kao da sam se ponovo rodio! Uopšte nisam čuo baku. Samo se sećam osmeha koji sam imao kada sam je pogledao sa oduševljenjem i zahvalnošću, a ona mi na to uzvratila osmehom i suzom u oku, pa me poljubila u glavu i nastavila da korača i psuje malo nežnije. I sećam se da je rekla da će mi kupiti neke bombone.

Dete…

Setio se bombona.

Srećom pa više nisam toliko oduševljen slatkišima, jer onakvih slatkiša više i nema. A prave bombone nisi mogao tada da kupiš bilo gde. One prave si mogao da nađeš samo kod bombondžije. U njegovoj radnji. I bilo je takvih radnji tada. Jedna baš iza pijace na koju smo išli. U stvari, koliko je trebalo od moje kuće do pijace, toliko je trebalo od pijace do bombondžije. Ja sam se potajno nadao da ćemo otići tamo. Mada, iako mali, mogao sam realno da sagledam situaciju i dođem do zaključka da se to neće desiti. Ali, ipak je postojala nada, negde u nekom kutku svesti…

Ta nada je, realno, bila nerealna, jer, iz nekog razloga, meni teško razumljivog, taj pijačni poduhvat je uvek podrazumevamo brzo kretanje i užurbanost. To, da posle pijace sa punim cegerima idemo do bombondžije, nije bilo moguće, a da pijaca čeka da odemo poslatkiše nije bilo šanse. Kao da će pijaca i sve na njoj da nestane ako malo kasnije stignemo…

Ma, nisam ni smeo da predložim tako nešto. A to je značilo da će neki drugi slatkiš da bude u fokusu. Iskreno, nisam imao pojma šta to može da bude, tako da se u meni rodila nova iskra neizvesnosti i radosnog uzbuđenja, pa je pijačni poduhvat ponovo dobio lep odsjaj.

Naravno, mnogo godina posle toga sam shvatio zašto je žurba obavezni pratilac pohoda na pijacu, a i sada bi mi bilo bolje da požurim, mislio sam se, i krenuo užurbanije da se spremam potpomognut idejom i odlukom o zdravijim navikama u ishrani.

(Nastaviće se…)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.