Dijetalne palačinke 6

Jeste postojala dilema u meni da li uopšte da krenem, usled svega što se dogodilo za to kratko vreme, ali bio sam odlučan, da ne kažem tvrdoglav, da istrajem u nameri koja se nametnula od sabajle. Kažu da je jutro pametnije od večeri, pa gde ćeš onda nešto pametnije od onoga što ti u cik zore sine u glavi? Znači, to što sam odlučio je pametno i nema sad cile-mile. Prepreke se preskaču ili zaobilaze i samo napred. Pomalo ćorav i, sad evo i ćopav, ali napred.

Mislim se, izaći ću iz kuće kao da sam iz ringa izašao, al’ nema veze, sigurno ima nešto dobro u tome…

E,da… do izlaska treba još malo posla.

Sad, pošto sam udario prstom o drvo najdrvenije, kao da je tuđi a ne moj rođeni, moram malko da prilagodim izgled. Mislim na odeću i, pogotovo, obuću.

Cipele, one koje su uže pri vrhu, neću ni da pokušavam da obujem, jer bi bilo kontraproduktivno. To samo znači da moram da izaberem one sa zaobljenim prednjim delom, koje mi se, da kažem iskreno, više i dopadaju, ali nekako ih nisam planirao nositi po pijaci. Nema veze sad, šta je tu je, njih ću probati. I probao sam. Nije išlo. Boli. Ma nisam uvukao stopalo ni do pola, a jauknuo sam toliko da me je sramota i da pomenem. Trebalo je par minuta da bol umine i da te cipele, koje su mi izuzetno drage, zafrljačim onom jačom, desnom, rukom ne razmišljajući da i dalje na desno oko ne vidim. I nisam video gde sam ih zafrljačio. Samo sam čuo. A čuo sam i zaledio se!

Mrnjaaaauuuuu!!!! Cangr, cangr, traaaasssss!!!!

E, do…

Ne mogu da se setim da li sam nešto progovorio u tim momentima ili sam samo ućutao, ali se sećam da sam se osetio kao petogodišnji ja kada sam polomio saksiju sa cvećem. Nije ni to bilo dobro, naravno, ali nije samo to bilo problem. Uz to cveće, koje je sa saksijom došlo do betona i polomilo se, stradala je i jedna šoljica za kafu optočena zlatnim premazom pri obodu i po onim, uvek malim, drškama kroz koje ne možeš da proturiš prst a da se ne zaglavi, a koja je bila deo servisa od ko zna koliko delova, poklon od ko zna kad, i ko zna koga. Da situacija bude začinjenija, ja sam tu šoljicu uzeo a da nisam smeo, jer mi je rečeno više puta da je to samo za kad dođu gosti. Pa, mislim se ja tada, svako malo dolaze neki gosti a te šoljice nikad nema da i ja pijem iz nje. Posle sam shvatio da je to samo za situaciju kad dođu neki koji nisu pre bili, pa da se baka hvali i ostavi utisak.

 E, tad sam naučio koliko bole batine i kako je brzina nedovoljno hvaljen kvalitet. I odatle je moj strah od zvuka koji se obično piše kao „cangr“.

 Ali, kao što jeste istina, u svakom zlu zrno dobrog, tako je i ova situacija jednom izašla na dobro. Jesam dobio batine, jeste bolelo, jesam bio kriv, ali mi je apostrofirano, uz obilje svakakvih reči, da nisam dobio batine zbog cveća nego zbog šoljice. To je ispalo tako jer sam kroz suze, i bežeći po dvorištu, obećavao da ću da odem na livadu i da uberem mnogo još lepšeg cveća i da ću ići svaki dan da ga berem ako ne budem dobio batine. Tada to nije urodilo plodom.

Urodilo je plodom par godina kasnije, kada sam se setio te situacije, a opet sam polomio neku saksiju, i, pošto je opet postojala realna opasnost da dobijem porciju batina, pozvao sam se na taj događaj i apelovao na suprotnu stranu da se drži svoje prethodne izjave i zanemari novonastali incident, a sve u duhu održivosti prethodne argumentacije. Možda je pomoglo i to što sam u toj drugoj situaciji bio brži nego ranije, ne znam…

Sećanje je isparilo, a ja sam stidljivo i sa nekim strahom  ustao i krenuo u pravcu zvuka koji se čuo, i video u ćošku mačku čije su oči bile veće on nje same, ako je to ikako moguće. Jadna životinja se prestravila. Izgleda da sam je nehotice pogodio onim bakandžama, od kojih svaka ima bar po kilo, a ona je, jadna, ripnula iz dremeža kao oparena, pa obzirom da je spavala na stolici, poskočila na sto sa kojeg nisam sklonio čaše od sinoć. Sve je to lepo palo na parket i, nekako umetnički, se rasprskalo u milijardu komadića, svuda po prostoriji.

Možda sam mogao ceo taj događaj da pogledam i sa neke druge strane, ali nisam. U tom trenutku, kao da sam izleteo iz svog tela, astralno se projektovao tu negde u prostoriji, i video kako na onom zemljanom meni izrastaju magareće uši slonovskih dimenzija, onako, baš prenaglašene. I da svaka reč i svaki glas koji izlazi iz mojih usta zvuči kao njakanje.

 Ko zna šta je to značilo…

Nema veze sad. Mački sam uputio izvinjenje u obliku dela mog doručka, a ja sam uzeo usisivač i pošteno usisao sve što se razbilo. To je, naravno, zahtevalo vreme, koje je opet odložilo izlazak iz kuće, ali sam u tim momentima ugledao papuče koje nisam video od ko zna kad. Nisam ih video jer mi se nikada nisu ni sviđale, pa sam ih sklonio od pogleda, naravno. Ali sad su idealno rešenje za moju situaciju! Udoban đon, kaiš koji ide preko risa i mala omča za palac. To je sve. Mali prst će biti slobodan! Pa savršeno! Probam te papuče čim sam odložio usisivač i vidim da su fenomenalne za ovu zgodu. E, najzad nešto dobro, pomislio sam tada. I zaista sam u trenutku zaboravio na sve nedaće koje su se desile prethodno. Verujem da mi se i osmeh pojavio na licu, mada nisam siguran…

Al’ ne idu papuče na čarape i dugačke nogavice, mislim se, i dođem na ideju da potražim bermude i, naravno skinem čarape. Lepa plava boja, sa nijansama tamno bordo koja ide ka nekom zagasitom crnilu, se mogla videti kada je čarapa spala sa onog stopala prema kojem sam se poneo kao da je usvojeno, a ne moje rođeno.

Morao sam celu garderobu da prilagodim situaciji, tako da sam još malo vremena utrošio spremajući se. A bermude su imale pregršt džepova, koji uvek dobro dođu.

To je baš zgodno za ovu priliku, mislio sam se…

(Nastaviće se…)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.