Dijetalne palačinke 14

Lepo piše na tabli : „PONEDELJAK: ZATVORENO“
Pisalo je još nešto ali to nisam umeo da pročitam u tom trenutku. Siguran sam da je pisalo radno vreme za ostale dane, ali meni je to izgledalo otprilike ovako: „OP(VKJN PRN%SA & 6*~€“, i ništa mi u životu to nije značilo.
Da, sad je i meni jasno da sam doživeo šok. Ono drugo oko, ono na koje sam od tog šoka progledao, izgleda da je pretrpelo nekakvu štetu i usled toga slalo pomešane signale ka mozgu. Srećom, brzo se sve vratilo u normalu. Pod tim mislim na stanje neposredno pre šoka; ćopavost, ćoravost i blago samosažaljenje sa realnim izgledima autosugestivne okuraživosti su ponovo bili prisutni. A vratilo se čim su mi one torbetine pale sa glave, i čim me je pljusak muški okupao. Što bi se reklo, otreznio me. I, da budem iskren, dobro mi je došlo to otrežnjenje, kao budali dva šamara…
Vreme je bilo za rekapitulaciju dotadašnjeg učinka. To sam izveo prilično brzo i došao do sasvim solidnog zaključka koji je bio katastrofalan. Uz gomilu psovki i proklinjanja, što na glas, što u sebi, skoro momentalno sam se prestrojio na plan B.
Da bih valjano objasnio plan B, moram da kažem da to mora da se uradi isključivo u odnosu prema prvobitnom planu, planu A.
Plan A je imao odluku, nameru, nekoliko prepreka koje su prevazilažene u hodu, akciju i nadu koja je bila usmerena ka zadovoljavajućem završetku i ispunjenju plana. Ako bi na te planove gledali kao na grafičke prikaze, onda bi plan A bio prilično išarana, nekada bela površina, sa mnogim putanjama i skretanjima, ali sa jasnim ciljem u obliku slova X, negde u donjem desnom uglu.
U odnosu na ovakav prikaz plana A, plan B je bio čist, prazan beli papir, tek postavljen na sto. Tabula raza. Ništa.

Blage veze nisam imao šta da radim. Totalno sluđen i mokar, ali bar čistiji nego pre spoznaje o istini. Zaista sam se pitao da li je ta moja ideja o zdravoj ishrani vredna svega ovoga i zaključio da jeste. Našao sam alternativu! Otići ću u prodavnicu zdrave hrane i tamo naći to što mi je potrebno. Znao sam da tamo nema svežeg povrća i voća, ali sam takođe znao da ima drugih proizvoda koji mogu da posluže u zdravoj ishrani.
Osokoljen, podigao sam one torbe sa pločnika i krenuo oko pijace ka radnji koja sigurno radi. Kišu nisam ni primećivao, bio sam fokusiran na zadatak. Hodao sam lagano jer sam bio uslovljen zbog problema sa stopalom, a to me je nateralo da više pažnje obratim na svet oko sebe. Jako malo ljudi na ulici, saobraćaj usporeniji, ali vazduh svežiji i, činilo mi se, nekako zdraviji. Bare po ulici kao da žive neki svoj život i raduju se velikim kapima jake kiše koje ih obogaćuju. I onda, u tom skoro idiličnom trenutku, shvatim da sam bosonog. I shvatim sve prednosti te odluke koju sam doneo silom prilika. Nasmejah se glasno i spoznah da je odluka o zdravoj ishrani ipak ona prava. Ovako bos, samo u papučama, bio sam mnogo bliže prirodi, pogotovo kada zagazim u baru do članka, i bio sam u mogućnosti da osetim mnogo bolje i sebe i svet u kojem se nalazim. Skroz mokar, osećao sam svaku kap kiše kako me udara a potom klizi niz moje telo, niz svaku dlaku koja se nakostrešila od zime, i ulazi u oči, u uši, a čini mi se da bi i u nos ušla samo da nije postavljen ovako kako je postavljen… Plivao sam kroz dan, kroz život, kroz viziju… Idilično, nekako, beše…
Posle sam, u razgovoru sa stručnim licem saznao da je došlo do hipotermije i uz onaj šok, ti događaji su bili, nekako, ne baš takvi kakvim sam ih ja video.
To tada nisam znao tako da sam nastavio sa svojim poslom, i pre nego što sam ušao u prodavnicu zdrave hrane, setio sam se da istresem vodu iz torbi koje sam vukljao sa sobom. To je bilo veoma pametno. Ne i dovoljno dobro, ispostaviće se kasnije…(Nastaviće se…)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.