Geometrija tačke

Zamisli jednu tačku. To je neki potencijal, da tako kažemo. Nešto. Bilo šta. Međutim, to bilo šta, to nešto, može da bude nešto samo u odnosu na nešto drugo. Znači ta tačka nije a priori određena niti okićena bilo kakvim kvalitetom. Ta tačka je pojava nulte dimenzije. Nema nikakve kvalitete, nema ništa. Samo je tačka. Ona će dobiti kvalitet ako je deo nečega, neke prave, na primer.

Prava, geometrijska prava je zamišljena linija koja ide odande do tamo, a da se ne mora znati ni odakle ni gde. Tek tako, ide odande do tamo. I ona je jednodimenzionalna pojava. Ima dužinu.
Sad ona tačka može da bude deo ove prave, a ta prava može da se nalazi na nekoj ravni. Onoj geometrijskoj ravni, onoj koja je druga dimenzija. Ima dužinu i širinu. A ni za jednu od njih se ne mora znati kolike su. Možda su beskonačne. Nije ni važno. Važno je da se ona tačka nalazi na onoj pravi koja se nalazi na ovoj ravni. I ko zna koliko je još tačaka pored ove koju spominjem na onoj pravi. I ko zna koliko je pravih na ovoj ravni. Možda im nema broja. Nema ni veze. Važno je da se sve to nalazi u nekom prostoru.

On je treća dimenzija. Dužina, širina i visina. Koliko li sada svega onoga ima u tom prostoru? Ko će znati. Može ih biti bezbroj bezbroja.
I sve to se nalazi, ili dešava, ili postoji u nekom vremenu.

A vreme jeste četvrta dimenzija. I dužina, i širina, i visina, i „kada“ određuju onu tačku sa početka. Mnogo je pitanja i odgovora na to „kada“, a meni se čini da je jedini valjan onaj koji se zove „sada“. Za svaku tačku, svaku pravu, svaku ravan i svaki prostor ima neko „sada“, i jedino u tom „sada“ oni mogu biti. I ona tačka sa njima. I sada, kad to znamo, znamo i da oni jesu, oni postoje…


A zašto jesu? Zašto postoje?


Zbog pete dimenzije.
Dimenzije ljubavi.
To je ona dimenzija koja od tačke bez smisla stvara kvalitet koji prevazilazi svaki smisao. To je ono zbog čega ona tačka zna zašto je važna. Jer da nje nema, ničega ne bi ni bilo. Ni tačke, ni dimenzije.

To je ono što iz jednog pogleda, tek ovlaš spuštenog na jedan osmeh, stvori priču koja nikada ne prestane.

Eto, ništa romantika, samo čista geometrija.

2 thoughts on “Geometrija tačke

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.